Kombinerad Mobilitet – Vad är det?

Kombinerad mobilitet, transport som tjänst, integrerad mobilitet. Kärt barn har många namn, men vad är detta egentligen?

Kombinerad mobilitet är ett enkelt koncept; genom att samla flera transportslag (bil, cykel, buss, el-skateboard, rymdraket, osv) i en app kan vi resa billigare, mer flexibelt och framförallt mer miljövänligt.

Med en tjänst för kombinerad mobilitet ersätts bilen på garageuppfarten med en en enda app i telefonen som ger tillgång till en mängd resealternativ och den smartaste resan.

Låter det galet? Kanske, men faktum är att de flesta industrier redan idag går från ägande till on demand. Vi har redan bytt ut CD-skivorna mot Spotify, VHS-kassetterna mot Netflix, till och med Volvo erbjuder sina bilar som abonnemangstjänst.

I grunden handlar kombinerad mobilitet om att effektivisera resandet och underlätta det smarta transportvalet från tre perspektiv: pris, tid och miljö.

Kombinerad mobilitet är extra bra för miljön då det underlättar resande med mer miljövänliga transportslag. När fordonen används effektivt behöver också färre fordon tillverkas, ett problem som annars kvarstår även med elbilar.

bil buss cykel

Hur mycket plats tar olika färdmedel? Gävle kommun jämförde bil, buss och cykel.

Kombinerad mobilitet är framtidens sätt att resa. Regeringen har målat upp sin vision för morgondagens resande i sin nationella färdplan och sponsrar ett antal forskningsprojekt inom området.

SpaceTime är idag Sveriges enda tjänst för kombinerad mobilitet på marknaden, du kan läsa mer om SpaceTime här.

Länkar:

http://www.volvocars.com/se/kop/finansiering-och-tjanster/privat/care-by-volvo

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/elbilens-batteri-kan-vara-en-klimatvarsting

http://www.regeringen.se/artiklar/2017/09/kombinerad-mobilitet–tjansterna-som-ska-fa-oss-att-resa-tillsammans/

http://www.spacetime.se/om-spacetime/

By | 2018-03-12T09:54:20+00:00 mars 7th, 2018|Aktuellt|0 Comments