Multimodalt resande – Vad är det? | SpaceTime förklarar

Ett begrepp som ofta kommer upp när det pratas om kombinerad mobilitet är multimodalt resande. Detta är inte så konstigt då multimodalt resande är en del av vad som menas med kombinerad mobilitet. Lite rörigt? Jo, kanske. Okej, så låt mig försöka förklara.

Resandet i dag sker ofta med enbart ett reseslag. Du tar bussen till jobb, cyklar till träningen och tar tåget på semester. När vi tänker på en resa tänker vi således oftast på ett transportslag. Med multimodalt resande menas en resa som består av två eller flera transportslag. Låt oss säga att du cyklar till tågstationen, tar tåget till centralstationen, där du är medlem i en elbilspool, och tar därför elbilen därifrån ut till en kund.

Då tänker ni att, ja men det här är ju ingenting nytt. Jag har cyklat till bussen i många år. Och det stämmer, beteendet i sig sker delvis redan idag, begreppet har vuxit fram för att särskilja på isolerade transportslag och kombinerade transportslag i utformandet i nya tjänster och system så som SpaceTime. Vad är då skillnaden mellan multimodalt resande och kombinerad mobilitet? Vissa skulle sagt att det är samma sak medan vissa kan mena att multimodalt resande är själva beteendet och att kombinerad mobilitet är infrastrukturen som krävs för att uppmuntra ett multimodalt resande.

Första steget: Se resväg för separata transportslag t.ex. Google Maps – Statiskt resande

Andra steget: Se kombination av transportslag som förslag på resväg – Multimodalt resande

Tredje steget: Kunna boka en biljett för hela resa bestående av flera transportslag t.ex. SpaceTime – Kombinerad mobilitet

Vill ni lära er mer om kombinerad mobilitet. Läs vårt inlägg Kombinerad Mobilitet – Vad är det? eller boka en demo.

By | 2018-05-28T14:31:01+00:00 maj 28th, 2018|Aktuellt|0 Comments